För lite mer än två månader sedan bestämde jag mig för att äta semivegetariskt. Jag äter inget kött förutom fisk och skaldjur. Den första veckan var det lite jobbigt men nu finns det inget sug kvar efter kött alls. Till kvällens middag knåpade jag ihop en asiatiskinspirerad soppa som är vegansk.
Asiatisk vegosoppa
(4 portioner)
- Solrosolja
- 1 schalottenlök
- 1/2 zucchini
- 1/2 aubergine
- Ca 10 mellanstora champinjoner
- 1 burk (400 ml) kokosgrädde
- Vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- Sambal oelek
- Paprikakrydda
- Vitlökspulver
- Chilliflakes
- Cayenepeppar
- Salt
- 1/2 paket risnudlar
Hacka löken och skär grönsakerna i lagom (bestäm själv) stora bitar. Häll solrosolja i en stor kastrull. När det har hettats upp lägg i löken och låt den stekas en stund innan du lägger i resterande grönsaker. Vänta till grönsakerna börjar släppa vätska. Blanda i kokosgrädde och en skvätt vatten. Lägg i buljongtärningarna och kryddorna. Smaka av hela tiden så att det inte blir för starkt eller att någon smak tar över. Häll på mer vatten och låt soppan koka upp och sedan småkoka i 5-10 min innan nudlarna läggs i. Soppan ska vara ganska vattnig när en lägger i risnudlarna eftersom de drar åt sig vatten. När risnudlarna har en bra konsistens är soppan redo att ätas. Ett tips är att klippa i nudlarna med en sax eftersom de gärna klibbar ihop sig.
Kommentera